Cyborg

De opkomst van cyborgs

Onlangs woonde ik het Brave New World Event bij in Leiden. Het thema op deze conferentie was hoe toekomstige technologie invloed zal hebben op het menselijk leven. Eén van de sprekers was cyborg-activist en kunstenaar Neil Harbisson. Deze kunstenaar heeft een antenne in zijn schedel geïmplanteerd en is via een chip verbonden met het internet.

Neil Harbisson is kleurenblind geboren en kon toen hij jong was alleen kleuren in allerlei grijstoonaarden zien. In 2004 is er een antenne in zijn schedel geplaatst. Deze antenne vertaalt kleuren in trillingen, zodat hij als het ware kleuren kan horen. De antenne pikt zowel zichtbare en onzichtbare lichtgolven op. Daardoor is hij ook in staat kleuren te ‘horen’, die wij als ‘gewone’ mensen niet kunnen zien, zoals ultraviolet en infrarood.

Via een chip is deze antenne verbonden met het internet en kan Neil zelfs de zonsondergang in Australië waarnemen. Een select groepje mensen over de wereld stuurt hem namelijk beelden en geluiden toe. Daardoor kan hij kleuren van over de hele wereld binnenkrijgen in zijn schedel.

Cyborg

Mensen zoals Neil Harbisson, die met hun lichaam samengesmolten zijn met technologie, worden cyborgs of transhumans genoemd. Wereldwijd zijn er honderden mensen die elektronische apparaten in hun lichaam hebben geïmplanteerd. De Britse fotograaf David Vintiner volgt deze subcultuur al enige jaren. Hij onderscheidt verschillende redenen waarom mensen dit doen. Sommigen proberen permanente veranderingen in de menselijke conditie aan te brengen, sommigen werken aan het verlengen van leven. Anderen spelen met implantaten als lichaamskunst, zoals Neil Harbisson.

Neurologie

Als kunstenaar en cyborg-activist zwengelt hij de discussie over trans-humanisme aan. Zijn brein ervaart tonen en geluiden, die wij als ‘gewone’ mensen niet waarnemen. Ondanks zijn kleurenblindheid, ervaart hij door de antenne iets extra’s. Door geïmplanteerde technologie zijn wij als mensen in staat onze natuurlijke zintuigen en vermogens te vergroten. Maar moeten we dat willen?

Psychologie

De antenne die hij permanent op zijn hoofd draagt, verandert ook zijn identiteit. Wat is hij precies? Welke lengte staat in zijn paspoort?

Kinderen op straat denken dat hij een Pokémon is, zo vertelt hij luchtig. Langer geleden dachten ze dat hij een selfiestick op zijn hoofd droeg of een Google Glass.

 

Neil Harbisson ziet zichzelf als cyborg en niet 100% als mens. Net zoals hij zich ook niet 100% een man voelt. En evenals de transseksuelen een aantal decennia geleden, ervaren cyborgs problemen in de medische wereld. Zijn de ingrepen wel nodig, zijn ze niet gevaarlijk en wat zal de publieke mening zijn?

De publieke mening in de zaal in Leiden was licht vooruitstrevend te noemen. Met de stelling: “Zijn cyborgs de volgende stap in de menselijke evolutie?” was 62% van de aanwezigen het mee eens. Deze mensen omarmen deze technologische vernieuwing, maar zouden ze zichzelf al snel met een antenne op hun hoofd zien rondlopen?

Credits: Flickr, Kunstenaar en cyborg-activist Neil Harbisson

No Comments

Post a Comment