plant internet der dingen

Flower power 3.0

Groen is booming! Dit lees ik in de trendvoorspelling van 2017 van Eigen Huis & Interieur. Na alle Urban Jungles, blijkt groen nog meer in. De groentrend is dan wel  begonnen met een paar cactussen en vetplanten als fraai stylingelement in het interieur. Maar echt nieuw is de tendens om groen in huis te nemen als een levensbehoefte, een noodzaak voor een gezonde omgeving. Dit uit zich in planten, planten en nog meer planten. Technologie en het verzorgen van planten gaan daarbij hand in hand, zeg maar flower power 3.0.

Mijn groene vingers

Zelf ben ik helemaal niet zo’n plantenmens. Voor mijn nieuwe huis kreeg ik van vrienden een nieuwe plant kado, zo’n mooie palmboom. Deze plant was de enige plant in huis. Ik deed heus mijn best om hem zo goed mogelijk te verzorgen. En toen ging ik op zomervakantie. En ik dacht die plant kan best drie weken zonder water, want als ik er wel ben krijgt hij net zo vaak water. Maar bij thuiskomst bleek dit iets teveel gevraagd.  De plant was volledig ingestort. Ik kreeg hem niet meer aan de praat. Weg palmplant.

Groentrend

Nu hoef ik aan zo’n “groentrend” natuurlijk helemaal niet mee te doen. Zeker ik niet met mijn niet-groene vingers. Maar onbewust gebeurt het toch. Want ik signaleer dat ik van helemaal geen planten in huis, pardoes ben geëvolueerd naar een aantal vetplanten en cactussen, die samen heel gezellig staan te zijn. En sinds dit weekend staat er een heus, heel klein plantje in mijn huis. Zo één met bladeren en die echt gaat groeien. Wat zal er onverhoeds nog meer volgen? De airplant, een stylish verantwoorde hangplant of complete subtropische kamerbomen. En hoe moet dat dan…

Gadgets met groene vingers

Gelukkig kan ik de hulp inroepen van handige, technologische gadgets. Zo introduceerde het Amerikaanse bedrijf Parrot de Flower Power, een bluetooth-plantenvoeder. Het is een Y-vormig plastic staafje dat je in de potgrond steekt. Daar meet hij met sensoren het welzijn van de plant: de vochtigheid, de temperatuur, de lichtopbrengst en de behoefte aan bemesting. Vervolgens krijg je via de app op je telefoon een berichtje als de plant water nodig heeft of als hij dichter bij het raam gezet wilt worden.

De plant communiceert als het ware via de app op je telefoon en wordt zo onderdeel van het Internet of Things (IoT).

 

Naast de Flower Power zijn app-potten op de markt gebracht (Flower Power Pot, Aqua4Weeks). Dit zijn plantenpotten die geheel op eigen kracht een plant maar liefst een maand overeind kunnen houden, mits de gebruiker ruim twee liter water in de rand giet. Een handige app helpt je herinneren de pot bij te vullen.

Waren deze groene hulpjes er maar eerder geweest. Dan had mijn palmplant misschien nog geleefd.

Credits: Joelix.com

No Comments

Post a Comment