Hygge

Kom je vanavond langs om te hygge?

Huh, wat hygge? Het is het Deense woord voor gezelligheid. Het staat voor intiem samenzijn met mensen met wie je je kunt ontspannen. Daar hoort bij een warme kop koffie, cake, lekker eten, knetterend haardvuur, kaarsen en gebreide sokken. Ik wist dat het fenomeen heel populair is in de Engeland. Daar zijn de afgelopen tijd 11 hygge-lifestyleboeken uitgebracht.  Niets vermoedend loop ik dit weekend onze lokale Bruna binnen op IJburg. En tot mijn stomme verbazing liggen daar twee boeken naast elkaar over hygge. ‘Hygge: de Deense kunst van leven’ en ‘Hygge: Het geheim van de Deense lifestyle’.

Wereldwijde aandacht voor hygge

Het woord hygge stond in Engeland op de shortlist van Woord van het jaar 2016 . Op die lijst prijkten woorden als ‘alt-right’, ‘Brexiteer’ and en de uiteindelijke winnaar ‘post-truth’. Volstrekt andere woorden dan hygge. Tussen díe woorden is hygge een positief en troostvol woord. Wellicht daarom dat een video van The Guardian over het fenomeen hygge maar liefst 3,8 miljoen keer werd bekeken. Ook in Amerika zijn er in 2016 maar liefst 6 boeken uitbracht over hygge en er volgen nog meer  in 2017. En nu dus ook in Nederland. Waar komt die wereldwijde aandacht voor die Deense gezelligheid ineens vandaan?

Face to face contact

Volgens het World Happiness Rapport zijn Denen de gelukkigste mensen op aarde.  Hygge zou het geheim daarvan zijn. De kern van hygge is ongedwongen samenkomen met vrienden en familie. Dat doet de meerderheid van de Denen meer dan Nederlanders. In Denemarken spreekt 78 procent ten minste eens per week met vrienden, familie of collega’s af. Het Europees gemiddelde is 60 procent.

Nederlanders komen juist steeds minder bij elkaar over de vloer, constateerde het Sociaal Cultureel Planbureau in 2011.

 

Het zijn de 65-plussers die nog het meeste ‘face-to-face contact met derden’ hebben. Maar bij enquêtes onder onze bevolking naar goede voornemens voor het nieuwe jaar scoort steevast hoog ‘meer tijd besteden aan familie en vrienden’.

Gejaagd wezen

Hoezo meer tijd? We leven toch langer en vergeleken met 100 jaar geleden werken we veel minder uur per week. ‘Zat tijd over voor je vrienden’, zou je denken. Maar dat gevoel hebben we niet, doordat we constant druk zijn. We leven in een samenleving die is ingericht op snelheid. We beginnen te whatsappen tijdens het ontbijt, checken onze e-mails in de tram, en telefoneren op de fiets . En via social media nemen we steeds meer feiten tot ons. Dat alles verdicht de tijd en maakt tijd krap. De moderne mens is een gejaagd wezen, aldus de Duitse tijdonderzoeker Geißler.

Gelukkig zijn

Wat maakt ons mensen gelukkig? Scandinavische landen als Denemarken zijn relatief rijk. Belangrijke benodigdheden zijn daar goed geregeld: vrij universitair onderwijs, sociale zekerheid, universele gezondheidszorg, efficiënte infrastructuur, betaald familie verlof etc. Dit geldt ook voor Nederland, afgezien van echt arme mensen, hoeven we ons hier massaal geen zorgen te maken over overleven.

Maar we worden niet gelukkiger als ons inkomen steeds meer stijgt of als we steeds meer spullen bezitten. Daar zit  een bovengrens aan. Volgens onderzoek van sociaal psycholoog Ap Dijksterhuis wordt geluk voor 50% bepaald door de keuzes die we maken. De omstandigheden waarin we leven bepalen slechts 10% van ons geluk. De rest (40%) wordt bepaald door onze genen. Een nieuw paar sneakers geeft héél even een gevoel van voldoening. Ervaringen opdoen en deze delen met anderen dàt draagt juist bij tot geluk, volgens Dijksterhuis. De hygge-lifestyle van de Denen zou op die manier bijdragen aan hun geluk.

Ik denk niet dat het fenomeen hygge in Nederland net zo groot wordt als in Engeland en Amerika, omdat onze life-balance beter is dan daar. Wel denk ik dat in een samenleving als de onze, die heel snel is, we op zoek zijn naar het maken van verbinding. We zijn op zoek naar saamhorigheid, veiligheid, intimiteit en echte betrokkenheid bij het moment. Hygge is blijkbaar voor Denen een manier om die eenvoudige genoegens van het leven te waarderen.

Beeldcredits: Valentyn Volkov / Alamy

No Comments

Post a Comment