Make-up

Make-up goes genderless

Tijdens het ochtendritueel dartelt mijn zoontje van vier om mij heen. Ik kleed me aan en maak me op, terwijl hij rondneust tussen mijn make-up spullen. “Ik wil ook rode wangen”, roept hij enthousiast en hij is al met de kwast in de weer over zijn gezichtje. Dat is zo heerlijk aan jonge kinderen! Ze zijn zo onbevangen en hebben totaal (nog) geen last van ideeën over wat zogezegd wel en niet hoort.

Maar wie door Amsterdam loopt ziet het steeds vaker: jongens met make-up. In Nederland lopen we daarin wat achter, maar in Engeland is het al heel normaal dat mannen make-up dragen. Waarom zouden mooie wenkbrauwen of lange wimpers  alleen weggelegd zijn voor vrouwen?

Beauty Boys Movement

Dit vinden de mannen en de jongens van de Beauty Boys Movement ook. Dit is een community van mannen en jongens die experimenteren met make-up.

Zij delen hun tips en looks op social media. Zo zijn er jongens die op hun Youtube-kanaal  make-up tutorials geven.

 

Deze Beauty Boys Movement wordt steeds populairder. Eén van de bekendste gezichten van de community, Manny Gutierrez, ook wel Manny Mua genoemd , heeft maar liefst 2,6 miljoen abonnees op zijn Youtube-kanaal. En James Charles, een 17-jarige make-up artiest uit New York, heeft maar liefst 1,6 miljoen volgers op Instagram.

De make-up industrie signaleert dit ook en springt daarop in door bekende mannengezichten aan zich te verbinden. Zo is Manny Gutierrez sinds kort ambassadeur van het make-up merk Maybelline. De bekende Britse vlogger Jake Jamie heeft een contract bij L’Oreal. Hij heeft als missie het ontgenderen van make-up en is de campagne #makeupisgenderless begonnen.

En James Charles prijkt als eerste Coverboy op de cover van het tijdschrift CoverGirl. Het tijdschrift laat weten over haar keuze voor James Charles dat al hun CoverGirl-modellen “rolmodellen en grens-doorbrekers zijn, die zich onbevreesd uitdrukken, opkomen voor wat ze geloven en herdefiniëren wat het betekent om mooi te zijn”.

Anderzijds lanceren beautymerken make-up lijnen voor mannen zoals Men’s Grooming van Tom Ford (variërend van crèmes tot camouflagesticks) en 4VOO (heeft ook mascara en eyeliners voor mannen) verkrijgbaar via de eerste Nederlandse site voor mannenmake-up, mancarestore.com.

Vele beroemdheden en artiesten gingen voor in het dragen van make-up, zoals  Boy George, David Bowie en Johnny Depp. In Nederland is momenteel Jett Rebel het voorbeeld van de androgyne jongen met rode lippenstift en gelakte nagels.

Geschiedenis van make-up

Is het volledig nieuw mannen met make-up? Nee, het is niet voor het eerst in de geschiedenis dat mannen make-up dragen.  De Egyptenaren waren één van de eerste beschavingen die make-up gebruikten, zowel vrouwen als mannen.  In de 18e eeuw, de zogenaamde pruikentijd, gebruikten mannen en vrouwen van adel make-up, vooral witte poeder en rouge. Een bleek gezicht was een teken dat iemand niet vaak buiten kwam en dus van goede komaf moest zijn. Echter in de negentiende eeuw verklaarde koningin Victoria dat make-up onbeleefd is. Men zag het als iets vulgairs, dat alleen werd gebruikt door prostituees en acteurs. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw maakte make-up echter een ware revolutie door en raakt het algemeen geaccepteerd, voor vrouwen.

Functie van make-up

Make-up heden ten dage accentueert de mooie aspecten van het  gezicht en camoufleert het oneffenheden en vermoeidheidsverschijnselen.  Dit is ook voor mannen handig. Make-up kan naast het uiten van schoonheid ook de bedoeling hebben om macht, status of vrijheid uit te dragen. Denk bijvoorbeeld ook  aan de zwartomrande ogen van punkjongens.

De jongens van de Beauty Boy Movement? Zij dragen make-up gewoon omdat ze dat mooi vinden. En niet om een bepaald typetje te spelen of omdat ze persé willen opvallen.

 

Het ontgenderen van make-up is daarmee begonnen. Wie weet gaat mijn zoon over 25 jaar met mascara en eyeliner op naar zijn werk en vinden we dat allemaal heel mooi.

Beeldcredits: Alex Plotnikov

No Comments

Post a Comment