Slapeloosheid; Insomnia

Zo kunnen we lekker slapen

Het populaire spelprogramma ‘Wie is de Mol’ is onlangs gestart met een nieuw seizoen. In de tweede aflevering verlaat deelnemer Jean-Marc van Tol (striptekenaar van Fokke & Sukke) vrijwillig het spel vanwege slaapproblemen. Hij zegt zelf daarover: “Ik heb het echt onderschat. Want wat je als kijker niet weet, is dat de emoties echt zijn. Ik vond het zó leuk dat ik er drie dagen niet van heb kunnen slapen. Ik stond de hele tijd aan.”

Oorzaken

In de media is veel aandacht voor slaapproblemen. Het is gekoppeld aan twee hedendaagse verschijnselen: aan burn-out en aan schermgebruik vlak voor het slapen.

Burn-out

Mensen met een burn-out zijn voor een te lange periode bezig geweest met alleen maar doorgaan. De bijkomende en langdurige stress die zij ervaren, brengt het lichaam in opperste staat van paraatheid. Dat zorgt ervoor dat je niet kunt slapen. Onder millennials neemt het aantal gevallen van burn-out sterk toe. Door de individuele prestatiedruk die zij ervaren en het levensmotto dat het leven maakbaar is, raken steeds meer van hen uitgeput.

Blauw licht

Een ander verschijnsel is het gebruik van smartphone en tablets vlak voor het slapen gaan. Het blauwe licht van de schermen remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Daardoor vallen we moelijker in slaap en gaat de slaapkwaliteit achteruit.

Nieuwe producten die onze slaap bevorderen

Je ziet dat verschillende markten en technologische ontwikkelingen inspringen op de behoefte aan beter slapen. Beter slapen bevordert het gevoel goed in je vel te zitten; een teken van luxe in onze stressvolle samenleving. Voorbeelden van technologische ontwikkelingen zijn allerlei smartsleep-producten. De mode-, interieurbranche en de horeca zijn voorbeelden van markten die inspringen op beter slapen.

Smartsleep

De Delftse start-up Somnox ontwikkelde het afgelopen jaar een slaaprobot. Deze ziet eruit als een grote zachte pinda, die je als een knuffel kunt vasthouden. De slaaprobot bevat sensoren die de ademhaling simuleren.

De gebruiker kan de ademhaling echt voelen bij de robot.

 

Vervolgens past de robot zijn ademhalingsritme aan op een ritme waarop je beter in slaapt valt. Onbewust neemt de gebruiker dit ritme over. Philips heeft de SmartSleep hoofdband ontwikkeld en deze bevat ook sensoren. Die kunnen zien in welk stadium van de slaap de gebruiker zich bevindt. Als de gebruiker uit de REM-slaap komt een naar lichte slaap toe gaat, kan de hoofdband dat zien en worden er signalen naar de hersenen gestuurd. Dat zorgt dat de gebruiker niet meer tussendoor wakker wordt en een aaneengesloten kan slapen.

Slapen in het openbaar met speciale kleding en nieuwe slaap rituelen

Ook in de mode- en interieurwereld worden producten ontwikkeld die het slapen stimuleren. Ontwerper Jisue Park ontwikkelt kleding en accessoires die het gemakkelijker maken om in het openbaar een dutje te doen. Haar collectie Happy Napping bevat een sweatshirt met een donutvorm op de borst (zodat je vriend of vriendin makkelijker tegen je borst in slaap kan vallen), opblaasbare sjaals die je nek beschermen en een kussenhoed waarmee je tegen het raam van de tram in slaap kunt vallen.

Ontwerpster Lena Salah heeft een serie interieur-objecten ontworpen (zacht licht, een spiegel, ampullen van glas) voor de slaap. Mensen kunnen naar die objecten kijken voor het slapen gaan in plaats van op hun smartphone.Haar werk focust zich op het creëren van een modern ritueel rond het slapengaan, zodat slapers positieve gewoontes en routines ontwikkelen.

Slapen in nap-cafés en siëstabars

En dan zijn er ook nog voorbeelden in de horeca-markt. Daarin ontstaan zogenaamde Nap-cafés. Nescafé opende in 2017 in Tokyo een pop-up nap-café: een cozy onderkomen voor klanten die een dutje nodig hebben om wat rust in te halen. Klanten kunnen tot twee uur op de ligbedden slapen, zolang ze maar één kop koffie bestellen. Het nap-café is een samenwerking tussen het merk Nestlé en het Japanse beddenmerk France Bed Co ter ere van Wereld Slaapdag. Japan staat wereldwijd op tweede plaats (achter Korea) op de ranglijst van landen waarbij de inwoners de minste hoeveelheid slaap per nacht krijgen.

En als je last hebt van een after-lunch dip, dan kun je in Madrid terecht bij Siësta & Go.

Per minuut kan hier een privékamer, een plek in een stapelbed of een luie stoel worden gereserveerd onder het mom van: “Maak een magisch moment van je werkpauze. Laad je batterij weer op”.

 

Drie uur slapen kost dertig euro. Voor een powernap kan per minuut betaald worden: 23 cent voor de privékamer en 13 cent voor de bovenste plek in het stapelbed. Dichter bij huis bevindt zich in Brussel siëstabar PAUzzz (met massage en lichttherapie) en is in Londen de ‘The Nap Station’ geopend.

Had WIDM-deelnemer Jean-Marc van Tol maar een slaaprobot meegenomen, dan was hij nu misschien nog in de race. Wie geen enkele moeite heeft om in slaap te komen, is de Britse parlementariër Sir Desmond Sway. Hij ging vorige week tijdens het Brexit-debat in het Britse Langerhuis bijna gesterkt op de groenleren bankjes. Met de opblaasbare sjaal van Jisue Park had hij zijn dutje tijdens de rede van zijn partijgenoot wat comfortabeler kunnen maken.

Credits: Sarah Diniz Outeiro

No Comments

Post a Comment